Despre Tg-Jiu

Despre Tg-Jiu

Asezare Geografica

Municipiul Tg-Jiu este situat la intersectia paralelei 45° latitudine nordica cu meridianul de 23° longitudine estica. Tg-Jiu se afla pe aceeasi paralela cu orasele Torino din Italia, Bordeaux din Franta, Mineapolis din Statele Unite ale Americii. Este asezat in zona geografica a Subcarpatilor Getici, in Depresiunea Tg-Jiu – Campu Mare, una din cele mai intinse depresiuni subcarpatice intracolinare, intre Subcarpatii Gorjului in nord si Dealul Bran, in sud, la confluenta Amaradiei Pietroasei cu Jiul. Se intinde pe o lungime de 13 km. de la nord la sud si 10 km. de la est la vest, pe ambele maluri ale Jiului. Ocupa o pozitie centrala in cadrul Judetului Gorj si se invecineaza la nord cu comunele: Stanesti, Turcinesti si cu orasul Bumbesti-Jiu; la est cu comunele: Balanesti si Scoarta; la sud cu comunele: Danesti si Dragutesti, iar la vest cu localitatile: Balesti si Lelesti.

Clima

Este temperat continentală de deal, cu 190 de zile fără îngheţ, cu precipitaţii neuniform repartizate, cu vănt dominant dinspre nord, pe Valea Jiului. Temperatura aerului, variază în limite largi ca urmare a diferenţelor mari de altitudine a reliefului. Mediile anuale sunt de 10,2° C la Tg. Jiu, în depresiune, de aproximativ 3° C pe munţii cu altitudini mijlocii şi de 0° C sau sub 0° C pe munţii înalţi.

Suprafata

Targu-Jiu 102 km patrati
Judetul Gorj 5.641 km patrati
Romania 237.000 km patrati

Organizare administrativa

Pe teritoriul municipiului Târgu Jiu sunt amplasate şi cele 8 localităţi componente : Slobozia – în continuarea oraşului şi în partea de vest a acestuia; Bârseşti – amplasată la circa 1 km, la marginea de vest a oraşului Târgu Jiu; Polata – la circa 6 km de oraş, în partea de vest; Ursaţi – la 5 km de Târgu Jiu, în partea de vest; Drăgoieni – în continuarea oraşului Târgu Jiu, în partea de est; Iezureni – amplasată la 0,5 km de marginea oraşului în partea de nord; Preajba Mare – la circa 3,5 km de oraş, în partea de est; Romaneşti în continuarea oraşului, în partea de sud .