Atractii turistice Gorj

Atractii turistice Gorj

casa memoriala constantin brancusi

Obiective Turistice Gorj

 

Munti

Muntii Parâng (cu vf. Mândra de 2.519 m), ocupa locul al doilea din Carpatii românesti, dupa Fagaras. Având în vedere acest aspect, firesc, atractivitatea lor este data de prezenta urmelor lasate de ghetarii cuaternari:  circuri,  lacuri si vai glaciare,  morene, creste. Muntii Vâlcan, având culmi împadurite si vârfuri rotunjite, dar si zone atractive pentru cei ce vor sa practice alpinismul.

Pesteri

Pestera Muierilor (lânga Baia de Fier), monument al naturii care contine originale podoabe (concretiuni calcaroase) ce dau fantezie si splendoare pesterii. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor” (adaposteste numeroase colonii de lilieci), „Galeria ursilor” (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna). Azi, complet elecrificata, formeaza si o rezervatie arheologica. A servit ca locuinta oamenilor înca din paleoliticul mijlociu. Numele ei aminteste de faptul ca ea a servit drept adapost femeilor si copiilor în epoca migratiei popoarelor. Pestera Polovragi (în Cheile Oltetului), galeriile ei formeaza un adevarat labirint. O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile ce se preling din turturii de piatra nu ar fi altceva decât lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Pestera Closani (la 433 m altitudine), la poalele Muntilor Mehedinti, cu lacuri, fauna cavernicola bogata, numeroase concretiuni calcaroase, usor accesibila. Alte pesteri: Pestera Cioaca cu Brebeni, în nordestul Muntilor Mehedinti, cu un decor de mare valoare, Pestera Gura Plaiului, lânga Baia de Arama, rezervatie speologica si monument al naturii.

Chei si defilee

Defileul Jiului, unul dintre cele mai spectaculoase defilee din Carpati. Jiul strapunge muntii deschizând o poarta între Transilvania si Oltenia. Soseaua, o prispa scobita în piatra muntelui, serpuieste îndraznet pe marginea Jiului, iar calea ferata trece peste prapastii ametitoare sau patrunde în numeroase tuneluri.

Cheile Oltetului, având 2 km lungime, sapate cu rabdare de apa Oltetului care straluceste la cca 15 m sub nivelul soselei. Acest atragator peisaj formeaza si o rezervatie floristica ce merita sa fie vizitata si ocrotita.

Cheile Sohodolului, chei magnifice ce se desfasoara pe 10 km, în Muntii Vâlcan, formând o rezervatie complexa. Sunt considerate o adevarata provocare pentru alpinisti, înaltimea peretilor (aproape verticali) ajungând la 200 m.
Cheile Corcoaia (la 40 km amonte de Baile Herculane), pe cursul superior al Cernei. Au o lungime de 200 m fiind extrem de interesante prin peretii lor verticali, înalti de peste 150 m, si prin multitudinea de forme pe care le cuprind. Formeaza o rezervatie geologica.

Statiuni turistice

Sacelu (la 32 km nord-est de Târgu Jiu), statiune balneoclimaterica (la 340 m altitudine), într-o zona deosebit de pitoreasca, la adapostul unor dealuri submontane împadurite. Aici s-au gasit mai multe monumente dedicate zeului Esculap (Asclepios) si zeitei Hygeea, zeii romani ai sanatatii. Ca urmare, ea era cunoscuta înca de pe vremea romanilor, care au construit bai termale (vestigiile acestor bai se vad si astazi). Dintre dotarile de care dispune statiunea amintim instalatii pentru bai la cada cu ape minerale, împachetari cu namol, bai în aer liber. Caile de acces sunt: feroviare – garile Carbunesti sau Târgu Jiu pe linia FiliasI – Petrosani – Simeria, apoi cu autobuzul pâna în statiune, rutiere DN 67 de la Târgu Jiu sau Râmnicu Vâlcea.

Vestigii istorice

Vestigiile castrului roman de la Bumbesti-Jiu, construit de cohorta a IV Cypria si de un detasament al Legiunii a V-a Macedonica în vremea împaratului Septimiu Sever (201 d.Hr.). Avea rolul de a pazi drumul roman din apropierea pasului Vâlcan. Cula Cornoiu de la Curtisoara (la 10 km de Târgu Jiu), monument istoric ridicat în 1745, reprezentând o casa fortificata, în scopuri de aparare. Adaposteste un muzeu etnografic, iar în apropiere se afla si un Muzeu în aer liber al arhitecturii populare gorjene.

Edificii religioase

Manastirea Tismana din Tismana (la 10 km de Hobita), unul dintre cele mai vechi si mai vestite monumente istorice si de arhitectura feudala româneasca. A fost înaltata de Vlaicu Voda Basarab, la îndemnul calugarului sârb Nicodim, între 1375 – 1378. Îsi trage numele de la arborii de tisa care acopereau odinioara întreaga regiune. Manastirea Polovragi (la 60 km de Târgu Jiu), vestita ctitorie din 1505, ridicata de Radu si Patru, fii lui Danciu Zamona si reconstruita de Constantin Brâncoveanu în secolul urmator.
In corpul de chilii restaurat intre 1976 – 1979 s-a organizat o expozitie de arta medievala, carte veche si manuscrise, arta religioasa si fresce din anul 1732, icoane pe lemn.Azi pastreaza frumoase fresce initiale.
Adresa: Tismana -Gorj
Judetul Gorj, localitatea Tismana
Manastirea Lainici (la 32 km de Târgu Jiu), schit construit în sec. XV si refacut în sec. XIX

Este asezata in defileul Vaii Jiului la 32 de km de Targu Jiu, in trecatoarea Lainici. Chiar cuvantul „lainici” de origine greceasca, are semnificatia de trecatoare prin munti de piatra. Inceputurile ei, prima zidire si primii calugari, se afla in secolul al XIV-lea, fiind, se pare, ctitoria Sf. Nicodim.

Manastirea Crasna (1636)

Ruinele manastirii Visina (sec. XIV-XV), Biserica fortificata Vladeni (1695), Catedrala „Sf. Voievozi” din Târgu Jiu (1764).

Obiective Turistice Gorj – Edificii culturale 

Casa memorialaConstantin Brâncusi” din Hobita (la 29 km de Târgu Jiu), de unde a plecat odinioara acest fiu al plaiurilor gorjene. În aceasta zona din Subcarpatii Olteniei, cel ce a sculptat idei, devenind o glorie mondiala, a gasit cele mai fertile izvoare de inspiratie.

Casa Constantin Brancusi
Casa Constantin Brancusi

Casa memorialaTudor Vladimirescu” de la Vladimir, constructie modesta din bârne unde s-a nascut, în 1780, conducatorul revolutiei din 1821.

Casa memoriala „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, aici s-a nascut eroina din Jiu, care pentru curajul sau a fost decorata si avansata la gradul de sublocotenent.

Ecaterina Teodoroiu
Ecaterina Teodoroiu

Monumente si statui

Amsamblul sculptural al lui Constantin Brâncusi din Târgu Jiu, cel mai de seama obiectiv turistic al orasului. Creatorul scolii moderne de sculptura, genialul Constantin Brâncusi a oferit în dar orasului Târgu Jiu câteva dintre operele sale de o inestimabila valoare, opere pe care turistii (români si straini) au sansa de a le vedea în aer liber. Sculpturile lui Constantin Brâncusi sunt binecunoscute si pe plan international. Muzeul de arta moderna din New York gazduieste o notabila colectie apartinând acestui mare artist. În estul orasului se afla: Coloana fara sfârsit (Infinita) care sugereaza legatura spirituala a omului cu infinitul; este o repetare a stâlpilor de pridvor, o lume în identica si constanta perpetuare; Masa festiva, cu 6 scaune. În Gradina Publica sunt amplasate: Aleea scaunelor, 30 scaune de piatra, Masa tacerii, cu 12 scaune si Poarta sarutului. Aceste monumente au fost create în cinstea celor care si-au jertfit viata în primul razboi mondial. Monumentul Pades (la 4 km de Baia de Arama), ridicat pe locul unde s-a adunat oastea pandurilor si unde Tudor Vladimirescu, conducatorul revolutiei, a citit celebra sa proclamatie de la 23 ianuarie 1821, prin care îndemna poporul la lupta. Monumentul are forma unei piramide care are în vârf o torta a recunostintei vesnice. Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu, ridicat în cinstea eroinei care si-a dat viata pentru apararea tarii, pe frontul din Moldova, în primul razboi mondial. Statuia lui Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, unul dintre cele mai frumoase monumente ridicate conduca torului miscarii revolutionare din 1821.

Muzeul Judetean Alexandru Stefulescu

Cladirea care adaposteste Muzeul Judetean Gorj „Alexandru Stefulescu”, din Târgu Jiu, a fost construita în anul 1875, în stil arhitectonic eclectic (nu se cunoaste numele arhitectului).
A fost sediu al Palatului Administrativ al judetului Gorj (Prefectura judetului Gorj).
La parter, s-a organizat în anul 1894 Muzeul Gorjului, initiatorii acestuia fiind institutorul Alexandru Stefulescu, profesorul Iuliu Moisil, artistul plastic Vitold Rolla Piekarski si inginerul Aurel Diaconovici.

Muzeul Judetean Gorj
Muzeul Judetean Gorj

Casa Memoriala Ion Popescu-Voitesti

Monument de arhitectura, construit in 1941, arh. Iulius Doppelreiter, adaposteste exponate (carti, manuscrise) evocand activitatea geologului si profesorului universitar Ion Popescu Voitesti (1876 – 1944), precum si o colectie de malacologie si paleontologie.

Adresa: Voitesti – Gorj
Judetul Gorj, localitatea Voitesti

Casa Memoriala Tudor Vladimirescu

Acces: DN 67B; DJ Tg – Jiu – Tg – Carbunesti – Filiasi km 45Muzeul a fost infiintat in anul 1932. Monument de arhitectura populara construit in secolul al XVIII-lea, restaurat in intregime in 1932, apoi in 1971 si in 1991. Este casa in care s-a nascut Tudor Vladimirescu si unde sunt expuse copii de documente privind viata si activitatea lui Tudor Vladimirescu, piese de interior de epoca (obiecte de uz casnic), fotografii si carti.

Adresa: Vladimir – Gorj
Judetul Gorj, localitatea Vladimir

Muzeul Satesc din Lelesti

Muzeul este monument de arhitectura populara de la sfarsitul secolului al XIX-lea si valorifica documente, fotografii, obiecte de uz casnic, unelte, port popular.

Adresa: Lelesi – Gorj
Judetul Gorj, localitatea Lelesti

Muzeul Satesc din Barbateti

Expune obiecte de etnografie si istorie locala.

Adresa: Barbatesti – Gorj
Judetul Gorj, localitatea Barbatesti

Pestera Muierii

Acces: D.N. 67 Tg.Jiu – Ramnicu Valcea km 47.Muzeul a fost infiintat in anul 1965. Monument al naturii, amenajat pentru vizitare.Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) este situata in Depresiunea Getica a Olteniei, pe teritoriul comunei Baia de Fier, judetul Gorj (D.N. 67 Tg.Jiu – Ramnicu Valcea km 47).

Prima pestera electrificata din Romania (1965) si amenajata pentru vizitare pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul.

Numele de Pestera Muierilor, asa cum au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier, provine din faptul ca, in timpuri stravechi, bantuite de razboaie pe cand barbatii plecau la lupta impotriva celor care le incalcau tara, femeile si copii se ascundeau in aceasta pestera, transformata in adapost bine aparat si nedescoperit de catre navalitori. Pestera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusa in 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezevatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) si sectorul de sud (880m).

La 40 de metri inaltime se alfa etajul superior amenajat pentru turisti cu o lungime de 573 m, ajunge pana la lungimea de 1.228 de metri o retea de diverticule foarte greu acesibila. Dintre atractiile pesterii enumeram: Domul Mic cu aspect asemanator unei cupole gotice format prin precipitarea calcitei, Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si Stanca Insangerate denumita datorita scurgerilor oxidului de fier, Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. In Cupola inalta de 17 m intalnim o colonie de lilieci. In Galeria Ursilor a fost gasit un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti. In Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor cu mult inaintea erei noastre

Muzeul Satesc din Arcani

Muzeul a fost infiintat in anul 1970. Colectie de obiecte de uz casnic, fotografii, documente, icoane, port popular si arta medievala.Acces: DN 67D, D.J. Tg.Jiu – Baia de Arama, km 12

Adresa: Arcani – Gorj
Judetul Gorj, localitatea Arcani

Statiunea Baile Sacelu

Situate in Subcarpatii Olteniei, pe unul dintre cei mai vestici samburi de sare din Subcarpati, Baile Sacelu se constitue intr-un veritabil loc de relaxare pentru cei din zona Olteniei.Apele sunt recomandate pentru afectiuni reumatice, iar izvoarele situate nu departe de bazine pentru afectiuni ale ficatului si ochilor. O multime de aglomerari de roca, bizarerii aproape necunoscute la care accesul se face relativ greu fara un ghid sau macar indicatii de la un localnic, te duc cu gandul la cele din Bucegi. In albia raului Blahnita se pot gasi cu usurinta fosile. Oameni ospitalieri, linistea unei statiuni putini cunoscute, pensiuni dragute, va fac sa va simtiti bine pentru un sejur de cateva zile.
Judetul Gorj, localitatea Sacelu

Statiunea Ranca

Statiunea Ranca este situate la altitudinea de 1600 m,fiind in plina dezvoltare, partiile de schi fiind amplasate pe Muntele Cornesu,avand diferite grade de dificultate. Zapada abundenta de pe parcursul anului,precum si frumusetile naturala ale locului au facut din aceasta statiune un important punct de reper al turismului regional.

Judetul Gorj, localitatea Ranca

www.rancaonline.com

Articole Similare

Hotel Lexi Star

2 comentarii

Adauga un comentariu